Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Gradient Skin

{fbt_classic_header}

Τελευταια αρθρα:

latest

Ποιο ήταν το πραγματικό όνομα του Ιησού και πώς τον προσφωνούσαν όσο ζούσε

Ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων το όνομα Jesus όπως απαντάται το όνομα του Ιησού στις περισσότερες χώρες της Δύσης- και αντίστοιχα Ι...


Ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων το όνομα Jesus όπως απαντάται το όνομα του Ιησού στις περισσότερες χώρες της Δύσης- και αντίστοιχα Ιησούς στα ελληνικά- είναι σχεδόν παγκοσμίως αναγνωρίσιμο. Εντούτοις, για πολλούς μπορεί να αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως το όνομα του, κατά την Καινή Διαθήκη, Θεανθρώπου δεν ήταν αυτό.

Την περίοδο που εκτιμάται πως έζησε ο Ιησούς, δεν υπήρχαν ούτε Ισπανοί ούτε Άγγλοι και φυσικά ούτε την περίοδο που γράφτηκε η Καινή Διαθήκη.

Ο Ιησούς και οι ακόλουθοί του ήταν όλοι Εβραίοι και κατά συνέπεια είχαν και εβραϊκά ονόματα αν και οι περισσότεροι εκτιμάται πως μιλούσαν αραμαϊκά. Ο φθόγγος “J” που χρησιμοποιείται για να προφέρουμε το όνομα του Ιησού στην αγγλική, ιταλική, ισπανική γλώσσα δεν υπάρχει όμως ούτε στα εβραϊκά ούτε στα αραμαϊκά, γεγονός που αποτελεί ισχυρή απόδειξη ότι οι σύγχρονοι του τον προσφωνούσαν πολύ διαφορετικά απ’ ότι νομίζουμε.

Να σημειώσουμε πως τα Εβραϊκά ήταν τρόπον τινά η επίσημη γλώσσα του «κράτους» και των αρχιερέων. Αυτή που διδάσκονταν οι μορφωμένοι, αυτή που αναγραφόταν σε πολλές πινακίδες, σε έργα τέχνης, όπως αναφέρει η Washington Post με αφορμή τη διαφωνία του Πάπα με τον Νετανιάχου για τη γλώσσα που μιλούσε ο Ιησούς κλπ.

Μελετητές πάντως εκτιμούν πως ο Ιησούς εξαιτίας της ταπεινής καταγωγής του Ιωσήφ μιλούσε Αραμαϊκά, την lingua franca της ευρύτερης περιοχής, την οποία μιλούσαν όλα τα κατώτερα και μεσαία στρώματα της περιοχής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια