Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Gradient Skin

{fbt_classic_header}

Τελευταια αρθρα:

latest

Η αφορμή επίθεσης της Γερμανίας στην Πολωνία

Στις 31 Αυγούστου του 1939 οι Ναζί σκηνοθέτησαν μία επίθεση ενάντια στον ραδιοσταθμό του Γκλάιβιτς στην Ανω Σιλεσία, τότε στη Γερμανία, πα...




Στις 31 Αυγούστου του 1939 οι Ναζί σκηνοθέτησαν μία επίθεση ενάντια στον ραδιοσταθμό του Γκλάιβιτς στην Ανω Σιλεσία, τότε στη Γερμανία, παριστάνοντας τους Πολωνούς στρατιώτες. Εκείνη τη νύχτα, μία γερμανική ομάδα υπό τις διαταγές της Γκεστάπο, αφού κατέλαβε τον σταθμό, εξέπεμψε ένα σύντομο αντι-γερμανικό μήνυμα στα πολωνικά. Στόχος ήταν η επίθεση και η εκπομπή να φανούν ως έργο αντι-Γερμανών Πολωνών σαμποτέρ.


Για να φανεί πειστική η επίθεση, έφεραν έναν Γερμανό φιλικά προσκείμενο στους Πολωνούς, που είχε συλλάβει η Γκεστάπο την προηγούμενη μέρα, ονόματι Φραντσίσεκ Χόνιοκ, τον έντυσαν σαν σαμποτέρ, τον πυροβόλησαν και τον άφησαν νεκρό στο σημείο, ώστε να φανεί ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. 


Κατόπιν, το πτώμα του παρουσιάστηκε ως απόδειξη της επίθεσης στην αστυνομία και τον Τύπο. Ταυτόχρονα με την επίθεση στο Γκλάιβιτς, έλαβαν χώρα και άλλα επεισόδια κατά μήκος των πολωνο-γερμανικών συνόρων, όπως ο εμπρησμός σπιτιών, ώστε να δοθεί η εντύπωση πολωνικής επιθετικότητας ενάντια στη Γερμανία.


Το όλο σχέδιο, αποτελούμενο από 21 επεισόδια, έμεινε γνωστό ως επιχείρηση Χίμλερ.



Δεν υπάρχουν σχόλια