Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Gradient Skin

{fbt_classic_header}

Τελευταια αρθρα:

latest

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Σπάνιες φωτογραφίες από την απόβαση στην Ιταλία

Η απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Σικελία ήταν κομβική για την έκβαση του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα έρχονται στο φως της δη...




Η απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Σικελία ήταν κομβική για την έκβαση του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα έρχονται στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες της εποχής οι οποίες με ειδική επεξεργασία "ζωντάνεψαν" και έχουν γίνει έγχρωμες.

Η αντίστροφή μέτρηση για το καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνι ξεκίνησε με την απόβαση στην Σικελία την νύχτα της 9ης και 10ης Ιουλίου 1943.

Το κωδικό όνομα της επιχείρησης ονομαζόταν "Επιχείρηση Χάσκι" και στόχο είχε να εκδιωχθούν οι Άξονα από το νησί.  Η επιχείρηση έληξε στις 17 Αυγούστου και με την επιτυχία της άνοιξε το δρόμο για τη συμμαχική εισβολή στην Ιταλία.

Τη νύκτα της 9ης προς 10η Ιουλίου η αρμάδα του Συμμαχικού στόλου προσεγγίζει τις ακτές όπου θα γίνει η απόβαση. Ο καιρός δεν βοηθά ιδιαίτερα, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι και η θάλασσα είναι ταραγμένη.

Σε είκοσι έξι παραλίες της Σικελίας αποβιβάζονται, τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Ιουλίου, οι προσχεδιασμένες δυνάμεις (οι Αμερικανοί στα δυτικά, οι Βρετανοί με τους Καναδούς στα ανατολικά) σε συνολικό μέτωπο 170 χιλιομέτρων.

 Η έκταση αυτή καθιστούσε την επιχείρηση τη μεγαλύτερη αποβατική επιχείρηση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τόσο σε έκταση όσο και σε δυνάμεις που αποβιβάστηκαν με την πρώτη ημέρα.






πηγές:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια