Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Gradient Skin

{fbt_classic_header}

Τελευταια αρθρα:

latest

Πανδημίες: Δέκα από τις φονικότερες της ανθρωπότητος

Ο κορονοϊός δεν είναι η πρώτη πανδημία της ανθρωπότητας, καθώς έχουν υπάρξει αρκετές και φονικότερες. Στην ιστορία της ανθρωπότητας έχο...


Ο κορονοϊός δεν είναι η πρώτη πανδημία της ανθρωπότητας, καθώς έχουν υπάρξει αρκετές και φονικότερες.

Στην ιστορία της ανθρωπότητας έχουν υπάρξει από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, πολλές πανδημίες που απείλησαν το ανθρώπινο είδος με αφανισμό. Από την εποχή του Περικλή μέχρι τον 21ο αιώνα, εμφανίστηκαν πανδημίες που εξαφάνισαν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γης.

Τύφος (430- 427 π.Χ.)

Μία από τις πρώτες πανδημίες στην ιστορία, γίνεται στην Αθήνα, κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν οι Σπαρτιάτες πολιορκούν την Αθήνα. Μέσα σε 3 έτη το 1/4 με 1/3 του πληθυσμού της πόλης χάνει την ζωή του, με ποιό γνωστό θύμα τον ίδιο τον Περικλή.

Πανώλη του Ιουστινιανού (543 μ.Χ.)

Το 543 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Ά, στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία, εμφανίζεται η βουβωνική πανώλη. Η πανδημία μένει στην ιστορία ως η «Πανώλη του Ιουστινιανού» και ευθύνεται για τον θάνατο 30 έως και 50 εκατομμυρίων ανθρώπων. Κοντά δηλαδή, στο 50% του πληθυσμού της Γης για εκείνη την εποχή.

Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες πιστεύεται ότι προέρχεται από τις φυλές των Ούννων που διασχίζουν τον ποταμό Βόλγα της Ρωσίας και λεηλατούν την ανατολική και δυτική ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Μαύρος Θάνατος (1348-1353 μ.Χ.)

Η πιο γνωστή πανδημία της πανωλης ή αλλιώς του «Μαύρου Θάνατου», ξεσπά την περίοδο του Μεσαίωνα, ανάμεσα στο 1348 και το 1353 μ.Χ. Ξεκινά από κουνούπια της ασιατικής στέπας και μεταδίδεται στην Ευρώπη, από τις επιδρομές των Μογγόλων, εκείνης της εποχής.

Μόνο στην γηραιά ήπειρο χάνουν την ζωή τους 25 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ στην Ασία οι νεκροί ανέρχονται ανάμεσα σε 100 και 200 εκατομμύρια. Ακόμη, σύμφωνα με αναλυτές, ο πληθυσμός της Ευρώπης χρειάστηκε περίπου 200 χρόνια για να επανέλθει σε επίπεδα προ της μαύρης πανώλης.

Φονική ευλογία (15ος – 17ος αιώνας μ.Χ.)

Η ευλογιά εμφανίζεται τον Μεσαίωνα και εδραιώνεται την εποχή των Σταυροφοριών. Από ιστορικά στοιχεία προκύπτει ότι τον 15ο αιώνα το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει το 30%.

Από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα, περίπου 20 εκατομμύρια γηγενείς κάτοικοι στην αμερικανική ήπειρο (περίπου το 90% του πληθυσμού) χάνουν την ζωή τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους να δημιουργήσουν αποικίες.

Χολέρα (1817 – 1823 μ.Χ.)

Η πανδημία της χολέρας αρχίζει από τον Ινδία και εξαπλώνεται σε πολλές γειτονικές περιοχές. Μάλιστα, είναι η πρώτη από τις επτά μεγάλες πανδημίες χολέρας που μέχρι σήμερα, έχουν στερήσει τις ζωές σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Παρόλα αυτά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει τη χολέρα ως την «ξεχασμένη πανδημία», τονίζοντας ότι το έβδομο ξέσπασμα, το 1961, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Η Ισπανική Γρίπη (1918)

Η Ισπανική Γρίπη ξεκινά το 1918 και προσβάλλονται πάνω από 500 εκατ. άνθρωποι, ενώ χάνουν τις ζωές τους περίπου 50 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Ο ιός ξεκινά γιατί στο Δυτικό Μέτωπο του ΆΠΠ δεν θάβονται οι νεκροί και γίνεται αντιληπτός από Ισπανούς παρατηρητές (η Ισπανία δεν συμμετείχε στον πόλεμο). Τότε, τα δυτικά κράτη σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν το γεγονός ονομάζουν την πανδημία Ισπανική Γρίπη, σε μια προσπάθεια να τραβήξουν τα βλέμματα απο τον αιματηρό πόλεμο.

HIV/AIDS (1981-σήμερα)

Οι πρώτες αναφορές του HIV/AIDS καταγράφονται το 1981, όμως η νόσος εξακολουθεί και σήμερα να προκαλεί απώλειες ζωών. Από το 1981, 75 εκατ. άνθρωποι ήταν φορείς του HIV και περίπου 32 εκατ. χάνουν τις ζωές τους.

Πρόκειται για ένα σεξουαλικώς διαδιδόμενο νόσημα, για το οποίο δεν υπάρχει θεραπεία. Παρότι όμως, δεν υπάρχει θεραπεία για το AIDS, έχουν βρεθεί θεραπείες που μπορούν να ελέγξουν το HIV και να «φρενάρουν» τη νόσο.

SARS (2002-2003)

Το SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) είναι προκαλείται από έναν από τους επτά κορονοϊούς που επηρεάζουν τους ανθρώπους. Η πανδημία ξεκινά από την επαρχία Γκουαντόνγκ στην Κίνα και σύντομα φτάνει σε 26 χώρες.

Από το SARS νοσούν πάνω από 8.000 άνθρωποι και 774 χάνουν την ζωή τους. Οι συνέπειες της πανδημίας του SARS περιορίζονται λόγω της ταχείας αντίδρασης των υγειονομικών Αρχών, παγκοσμίως, που επιβάλλουν καραντίνες σε συγκεκριμένες περιοχές και απομονώνουν ύποπτα περιστατικά.

Γρίπη των χοίρων ή H1N1 (2009 – 2010)

Ο H1N1 προσβάλει 60,8 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ και προκαλεί παγκοσμίως, εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους (έως και άνω των 500.000 σύμφωνα με κάποιες αναφορές).

Επιπλέον, ονομάζεται «Γρίπη των χοίρων» γιατί ξεκίνησε από γουρούνια που είχαν επαφή με ανθρώπους.

Έμπολα (2014 – 2016)

Ο Έμπολα πήρε το όνομά του από έναν ποταμό κοντά στο σημείο που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα. Αρχικά, έχει περιορισμένο πεδίο συγκριτικά με άλλες πανδημίες της σύγχρονης εποχής αλλά είναι εξαιρετικά θανατηφόρος.

Ξεσπά από ένα μικρό χωριό στη Γουινέα το 2014 και εξαπλώνεται σε γειτονικές χώρες της Δυτικής Αφρικής. Ο ιός σκοτώνει 11.325 ανθρώπους από τους 28.600 που προσβλήθηκαν από αυτόν.

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια