Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Gradient Skin

{fbt_classic_header}

Τελευταια αρθρα:

latest

Όταν ο Σπύρος Λούης συνάντησε τον Χίτλερ (Φωτό)

Ολυμπιακοί Αγώνες Βερολίνου 1936. Ο Χίτλερ φορά το προσωπείο του ειρηνοποιού. Από την Αρχαία Ολυμπία μεταφέρεται για πρώτη φορά η ολυμ...



Ολυμπιακοί Αγώνες Βερολίνου 1936. Ο Χίτλερ φορά το προσωπείο του ειρηνοποιού. Από την Αρχαία Ολυμπία μεταφέρεται για πρώτη φορά η ολυμπιακή φλόγα.



Ονομάζει το ολυμπιακό χωριό “χωριό ειρήνης” (Η σβάστικα κυριαρχεί παντού, σε βάρος της σημαίας με τους πέντε κύκλους) κι απελευθερώνουν στον ουρανό 110.000 περιστέρια.

Επίτιμος φιλοξενούμενος – καλεσμένος των διοργανωτών ο Σπύρος Λούης, τον οποίο ο Χίτλερ θέλησε να γνωρίσει. Στη συνάντηση ο Σπ. Λούης προσέφερε στον Χίτλερ ένα κλαδί ελιάς και με την χωριάτικη προφορά του, είπε στον Γερμανό δικτάτορα: “Τι χαμπάρια Φύρεμ μου; Πως πάει η οικογένεια;”

Ο Χίτλερ παρέδωσε στο Λούη ένα μετάλλιο. Στη μία όψη φέρει ανάγλυφο με μαύρη αρκούδα, που συμβολίζει το Βερολίνο, ενώ αναγράφει τη χρονολογία 1936 και την επιγραφή «Η πρωτεύουσα του Ράιχ Βερολίνο για τους 11ους Ολυμπιακούς Αγώνες 1936».

Στη δεύτερη όψη απεικονίζεται η Πύλη του Βρανδεμβούργου σε χαμηλό ανάγλυφο, ο αγκυλωτός σταυρός και η επιγραφή «Η αδιάκοπη εργασία για το Λαό και το Έθνος είναι η υπερηφάνεια της πόλης μας».



Κατά την είσοδο της ελληνικής ομάδας ο Λούης δεν χαιρέτησε με τον γνωστό ναζιστικό τρόπο, όπως έκαναν τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής.


atexnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια