Default Image

Months format

Show More Text

Load More

Related Posts Widget

Article Navigation

Contact Us Form

404

Sorry, the page you were looking for in this blog does not exist. Back Home

Η καταστροφή της Πομπηία


Η Πομπηία ήταν μια ιστορική πόλη της νότιας Ιταλίας, κοντά στην σημερινή πόλη Νάπολη στην επαρχία της καμπανίας, περίπου 200 χλμ. δυτικά της Pώμης. Χτίστηκε τον 6ο αιώνα πχ απ' τους "όσκους" (Oscans), μια φυλή της κεντρικής Ιταλίας, σε απόσταση 10 χλμ. μακριά από τους πρόποδες του βουνού του "Bεζούβιου", ενός βουνού που περιτριγυρίζονταν απο πολλά λιβάδια και γόνιμο έδαφος. Στους πρόποδες αυτού του βουνού, ευδοκιμούσαν αμπέλια ήδη απο τα αρχαιότατα χρόνια. Τα κρασιά του Βεζούβιου τα εκτιμούσαν ιδιαίτερα στην αρχαία Ρωμαϊκή εποχή, ενώ η πόλη της πομπηίας γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη χάρη στο γόνιμο έδαφος της περιοχής γύρω απο το βουνό.

Ωστόσο, αυτό δεν θα ήταν τίποτα άλλο παρά μια αυταπάτη : Η περιοχή του Βεζούβιου, αν και έμοιαζε σαν τον "παράδεισο", στην πραγματικότητα έκρυβε τον θάνατο: Aυτό το βουνό, ήταν ένα ενεργό ηφαίστειο, που για πολλές χιλιάδες χρόνια βρίσκονταν σε "ύπνωση".Και όταν το ηφαίστειο ξύπνησε, τότε έφερε τον όλεθρο. Μάθετε μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την Πομπηία, αλλά και για την τρομερή καταστροφή της το 79 μ.χ, απο την έκρηξη του ηφαιστείου του Βεζούβιου.

Η Πομπηία, ήταν μια ανθηρή αρχαία Ιταλική πόλη, με πληθυσμό 20.000-30.000 κατοίκους. Μετά την ίδρυσή της απο τους οσκούς, έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων ενώ είχε επηρεαστεί πολύ απο τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό. Η τοποθεσία και το κλίμα της ήταν περίφημα, πράγμα που την έκανε το καλύτερο θέρετρο της αρχαίας Ρώμης.

Πολλοί πλούσιοι Ρωμαίοι είχαν χτίσει πάνω στους σκεπασμένους μ' αμπέλια λόφους της, όμορφες εξοχικές επαύλεις, τις οποίες στόλιζαν με διάφορα έργα τέχνης. Τα πράγματα ομως δεν κυλούσαν ιδανικά σε αυτήν κατα τα άλλα παραδεισένια πόλη της αρχαιότητας .

Το 62 μ.Χ. έγινε ένας σφοδρότατος σεισμός, που συντάραξε την ωραία και πλούσια αυτή πόλη. Αλλά ο σεισμός αυτός δεν ήταν παρά το προμήνυμα για την ολοσχερή καταστροφή της. Πράγματι λίγα χρόνια αργότερα, στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ., μετά από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου, ένα τεράστιο κύμα από στάχτη έθαψε, μέσα σε λίγες ώρες, την εύθυμη, σπάταλη και πανέμορφη ρωμαϊκή πόλη. Στην αρχή σηκώθηκε ένα φοβερό σύννεφο από στάχτη, το οποίο σκέπασε την πόλη σε ύψος ενός μέτρου. Μόλις αντιλήφθηκαν οι κάτοικοι της Πομπηίας τη θεομηνία, άρχισαν να τρέπονται σε φυγή, παίρνοντας ο καθένας ό,τι μπορούσε να προφτάσει τις συνταρακτικές εκείνες στιγμές. Πολλοί όμως άλλαξαν γνώμη και ξαναγύριζαν αλλά τους έπιανε παραλυσία από τον πανικό.


Ύστερα από το σύννεφο της στάχτης, κατέκλυσε την πόλη μία αφάνταστη καταιγίδα από ηφαιστειακά αναβλήματα και κίσσηρι (ελαφρόπετρα), που την σκέπασαν σε ύψος 3 και περισσότερα μέτρα, πάνω δε σ' αυτές επικάθησε νέο στρώμα από στάχτη και πέτρες, ώστε η σημερινή επίχωση φτάνει τα 6-7 μέτρα. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 2.000 άτομα τάφηκαν ζωντανά και πέθαναν έτσι από ασφυξία.

Η παλαιά πόλη είχε ξεχαστεί και κανείς δεν ήξερε την ύπαρξή της. Πρώτη ανακάλυψη τμήματος της Πομπηίας έγινε το 1592, τυχαία, κατά τις εργασίες για την κατασκευή του υπόγειου υδραγωγείου της πόλης Τόρε Ανουντσιάτα που βρίσκεται εκεί κοντά. 

Τότε βρέθηκαν πολλά σημαντικά αντικείμενα, που μαζί με όσα ανακάλυψαν σε κατοπινές ανασκαφές αποτελούν σήμερα έναν πραγματικό θησαυρό τέχνης. Οι ανασκαφές έφεραν την Πομπηία ζωντανή στα μάτια μας, αποκαλύπτοντας πολλές λεπτομέρειες της καθημερινότητας των κατοίκων της. Διασώθηκαν, προστατευμένες απ' τη φθορά του χρόνου, όλες οι πλούσιες επαύλεις, με τις πολυάριθμες τοιχογραφίες τους, η αγορά, οι πολυάριθμοι ναοί, το μικρό και το μεγάλο θέατρο, οι αψίδες, οι κρήνες, τα καταστήματα, τα ιδιωτικά σπίτια. 

Διασώθηκαν και λεπτομέρειες που μας δείχνουν τον ξαφνικό θάνατο της πόλης, από την καθημερινή ζωή που διακόπηκε απότομα. Άνθρωποι που έτρωγαν ξαπλωμένοι στα ανάκλιντρα, άνθρωποι που πνίγηκαν απ' τις αναθυμιάσεις προσπαθώντας να ξεφύγουν απ' το φριχτό θάνατο. Στα τραπέζια των πανδοχείων βρέθηκαν παρατημένα τα κύπελλα και τα πιάτα, σ' ένα δωμάτιο βρέθηκαν τα σώματα επτά παιδιών που ο θάνατος τα είχε προλάβει ενώ έπαιζαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου