Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Gradient Skin

{fbt_classic_header}

Τελευταια αρθρα:

latest

Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Αξιωματικοί του στρατού από την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου με την συμμετοχή του ταξίαρχου Στυλιανού Παττακού κατέλ...


Αξιωματικοί του στρατού από την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου με την συμμετοχή του ταξίαρχου Στυλιανού Παττακού κατέλαβαν, στις 21 Απριλίου 1967, την εξουσία με πραξικόπημα και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογέ για περίπου ένα μήμα μετά (28 Μαίου 1967).

Οι πραξικοπηματίες έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο εκτάκτης ανάγκης του ΝΑΤΟ με κώδικό Σχέδιο Προμηθέας ,με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής. Το Σχέδιο Προμηθέας προορίζονταν για την αναγκαστική κατάληψη της εξουσίας από τις στρατιωτικές δυνάμεις με σκοπό την εξουδετέρωση μίας κομμουνιστικής εξέργεσης σε περίπτωση που εισέβαλλαν στην Ελλάδα δυνάμεις του Σοβιετικού Στρατού.



Με 100 τεθωρακισμένα οι πραξικοπηματίες κατέλεαβαν αρχικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.Οι τηλεπικοινωνίες – κτίριο της ΕΡΤ (τότε ΕΙΡΤ), τηλεόραση, ραδιοφωνικοί σταθμοί, τηλεφωνικό κέντρο και στρατιωτικές εγκαταστάσεις ασυρμάτου - καταλήφθησαν μεταξύ 1 και 1.30΄ π.μ. χωρίς να δοθεί το σήμα του συναγερμού.

Έχοντας πια στη διάθεσή τους τηλέφωνα και ασυρμάτους, οι κινηματίες ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του σχεδίου τους, στις συλλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια