Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Gradient Skin

{fbt_classic_header}

Τελευταια αρθρα:

latest

Η άγνωστη ιστορία του Ιάπωνα που έσωσε 825 Έλληνες στην καταστροφή της Σμύρνης

Ολοκαύτωμα ψυχών. Ολοκαύτωμα σωμάτων. Ο λόγος ήταν ο αφανισμός των χριστιανικών λαών της Ανατολής. Το τέλος της Σμύρνης και του οικουμε...


Ολοκαύτωμα ψυχών. Ολοκαύτωμα σωμάτων. Ο λόγος ήταν ο αφανισμός των χριστιανικών λαών της Ανατολής. Το τέλος της Σμύρνης και του οικουμενικού Ελληνισμού. Η Σμύρνη «πνίγηκε» στο αίμα. Ο Κεμάλ Ατατούρκ σκόρπισε τον τρόμο, ενώ οι πολιτικοί της Ελλάδας ευθύνονταν για εσχάτη προδοσία.
Κλάμα, βουβό ή γοερό, των παιδιών που έχασαν τους γονείς τους, των γυναικών που βιάσθηκαν, των ανδρών που σάλεψαν από τη κτηνωδία. Στιγμές που δοκιμάζεται η ανθρώπινη φύση. Το δίλημμα άνθρωπος ή υπάνθρωπος πάντα παρόν.

«Ένα από τα δυνατότερα συναισθήματα που πήρα μαζί μου απ’ τη Σμύρνη ήταν το συναίσθημα της ντροπής, διότι άνηκα στο ανθρώπινο γένος» γράφει ο τότε Αμερικανός πρόξενος στη Σμύρνη Τζορτζ Χόρτον (George Horton).

«Το χειρότερο ήταν οι γυναίκες με τα νεκρά παιδιά. Δε μπορούσαμε να τις πείσουμε να μας δώσουν τα πεθαμένα παιδιά τους. Είχαν τα παιδιά τους, νεκρά ακόμα και έξι μέρες, αλλά δεν τα εγκατέλειπαν. Δε μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Τελικά έπρεπε να τους τα πάρουμε με τη βία» γράφει ο Έρνεστ Χεμινγουέι στο βιβλίο «Στην εποχή μας» και στο κεφάλαιο με τίτλο «Στην προκυμαία της Σμύρνης» (In Our Time – On the Quai at Smyrna).


Εξαθλιωμένοι οι Έλληνες της Σμύρνης μαζεύτηκαν στην αποβάθρα, πίστευαν πως οι Σύμμαχοι θα τους βοηθούσαν, πως δεν θα άφηναν να γίνει η καταστροφή. Τώρα, απλά ήλπιζαν πως θα τους έσωζαν από το θάνατο. Αυτό όμως δεν συνέβαινε.


Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια