Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Gradient Skin

{fbt_classic_header}

Τελευταια αρθρα:

latest

Βίλα Μαργαρίτα

Η επονομαζόμενη Villa Marguerite αποκαλούνταν από τους παλιούς Αθηναίους «ο Πύργος της Μαργαρίτας».  Οικοδομήθηκε με κόκκινη πελεκητή πέτ...


Η επονομαζόμενη Villa Marguerite αποκαλούνταν από τους παλιούς Αθηναίους «ο Πύργος της Μαργαρίτας». 

Οικοδομήθηκε με κόκκινη πελεκητή πέτρα περίπου το 1900 για έναν Αρμένιο έμπορο με βρετανική υπηκοότητα ο οποίος είχε παλαιοπωλείο στην διασταύρωση των οδών Ερμού και Βουλής. Αρχιτέκτονας του κτηρίου ήταν ο Πάνος Καραθανασόπουλος.  Η έπαυλη, η οποία στην εμφάνιση θύμιζε μεσαιωνικό κάστρο, διέθετε 32 δωμάτια, πυργίσκους με πολεμίστρες, σιέλ τρούλο με αλεξικέραυνο και άλλα περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία. 

Επίσης είχε πυκνοφυτευμένο κήπο με πεύκα, φοίνικες και θάμνους, καθώς και πολλούς αποθηκευτικούς χώρους. Η συνολική έκταση του οικοπέδου ήταν 1613 τ.μ.

Στο νεογοτθικό αυτό πύργο  αίσθηση προκαλούσαν ο κωνικός τρούλος, οι πυργίσκοι και στέγες καλυμμένες από μολυβδόφυλλα. Τον πύργο είχε σχεδιάσει Άγγλος αρχιτέκτονας κατά παραγγελία ενός ελληνοαμερικανικού επιχειρηματία. 

Το σπίτι τελικά το αγόρασε ο Ευστάθιος Λάμψας, πλούσιος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του κεντρικού ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία».

Παντρεμένος με τη Γαλλίδα Παλμύρας Παλφρονά, το ζευγάρι είχε μια θετή κόρη, τη Μαργαρίτα. Εξ ου και το όνομα της βίλας, η οποία κατεδαφίστηκε λίγο πριν το 1970. Σήμερα στην ίδια θέση, απέναντι από τον κινηματογράφο “Γαλαξία”, βρίσκεται 9όροφο κτίριο γραφείων της Εθνικής Τράπεζας.




Δεν υπάρχουν σχόλια