Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Hover Effects

TRUE

Gradient Skin

{fbt_classic_header}

Τελευταια αρθρα:

latest

Ο άρρωστος εθισμός του Χίτλερ: Η λατρεία που συνέβαλε στην αυτοκαταστροφή του

Σε αρκετά από τα στρατιωτικά συμβούλια οι στρατηγοί του τον παρακαλούσαν, σχεδόν τον εκλιπαρούσαν. Η καταστροφή δεν θα ήταν αναπόφευκτη ...


Σε αρκετά από τα στρατιωτικά συμβούλια οι στρατηγοί του τον παρακαλούσαν, σχεδόν τον εκλιπαρούσαν. Η καταστροφή δεν θα ήταν αναπόφευκτη αν… Είχε ήδη ακούσει αρκετά. Τα επί χάρτου σχέδια υποχώρησης ή σύμπτυξης, σε κάθε περίπτωση αποφυγής ανώφελης θυσίας ολόκληρων στρατιών στο Ανατολικό Μέτωπο έβρισκαν ανταπόκριση μόνο στον κάλαθο των αχρήστων. «Νίκη ή θάνατος», απαντούσε ο Φύρερ, στραβοκοιτάζοντας ως εν δυνάμει προδότη όποιον επέμενε στις αντιρρήσεις του. Φυσικά από τα δύο σενάρια εκτιμούσε –τουλάχιστον δημοσίως- ότι ήταν πολύ πιθανότερο το πρώτο, ακόμα και όταν τα πράγματα είχαν πάρει μη αναστρέψιμη τροπή εις βάρος της Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

To Ανατολικό Μέτωπο, που εξελίχθηκε σε εκατόμβη των Ναζί μετά τις αρχές του ’43, ήταν κατά βάση το πεδίο των εγκληματικών λαθών του. Η απαγόρευση της υποχώρησης στο Στάλινγκραντ οδήγησε στον εκμηδενισμό της 6ης Στρατιάς της Βέρμαχτ και στη ριζική ανατροπή των δεδομένων για την έκβαση του Πολέμου.

Ακόμα και τότε ωστόσο μια συνθηκολόγηση θα έσωζε εκατομμύρια ζωές και θα μετρίαζε τις κυρώσεις για τους ηττημένους. Αυτός ήταν και ο λόγος που μόνο κατά την εξαετή διάρκεια του πολέμου εξυφάνθηκαν σχέδια για περίπου 15 απόπειρες δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ από συμπατριώτες του.

Περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια